Jdi na obsah Jdi na menu
 


Premuda a Škarda

22. 4. 2014

 Začneme u ostrova Premuda. Tento podlouhlý ostrov se nachází mezi Molatem a Lošinjem. Premuj je jedním nejmenších obydlených ostrovů s méně jak sty obyvateli. I po tolika letech nájezdů turistů na chorvatské pobřeží se Premuda nestala turistickým centrem, ale stále zůstává svou, nepoznanou. Naleznete zde restauraci i obchůdek, ale to je asi vše. Dokonce zde vede kousek silnice spojující strany ostrova a uvidíte zde i auta, i když délka silnice není více jak kilometr. Na ostrově nenajdete žádné vysoké stromy, ale pouze kleč. Proto jsou místní domy vystaveny větru jak od pevniny, tak od Itálie. Právě odsud je pohled na otevřené moře ten nejzajímavější, jelikož je Premuda předsunuta před ostatní ostrovy. Premuda není nijak vysokou, od jihovýchodu k severozápadu se pomalu zvedá do menšího valu, v nejvyšším bodě se nachází vesnice Krijal.

Zajímavostí ostrova jsou četné zátoky s čistou vodou. Od jihu ostrova na západním pobřeží se nachází 4 zátoky vhodné k zakotvení a například uvaření oběda. Dno je zde pokryto trávou a skálou. Příliš zajímavé tyto zátoky nejsou, ovšem jsou klidné. Při větrných poryvech bych zde kotvení nedoporučil, vítr zde má rozběh a způsobuje silné vlnění. Kde je možné kotvit je u vesnice Krijal, kde jsou k dispozici 2 stání pro malé jachty u mola a hned několik bojí. Výhoda této lokality je malý val, který je před vesnicí směrem od Itálie. Toto místo je poměrně úzké a navíc v něm projíždí i trajekt. Z druhé strany ostrova je zbudováno přístaviště pro trajekt. Je možné zde však na nějaký čas zakotvit. I zde jsou 2 zátoky vhodné pro kotvení, především první z jihu je krásná zátoka s čistou vodou a dnem v kombinaci písek skála. Okolo ostrova je vybudována cesta pro procházku s několika odpadkovými koši a lavičkami.

Škarda je ještě menší ostrov než Premuda. Je zde malá vesnička trvale neobydlená. Domy zde jsou pouze chaty. Přestože je Škarda 3x menší než Premuda, je téměř stejně vysoká. Objevují se zde malá stádečka ovcí. Na pevnině není vůbec nic zajímavého, pouze asi 5 chat ze severu. Na ostrově najdeme 3 zátoky vhodné ke kotvení. Na jižní straně můžeme lodě vyvázat na několik s moringy. Ovšem ze severu je před chatovou osadou rozlehlá zátoka na zhruba šestimetrové hloubce s písčitým dnem. U Škardy je možno využít kotvení i za větru, vlnění zde není tak silné, jako u Premudy.

Oba ostrovy jsou naprosto klidné a musím říci, že jachtaři nenavštěvované. Pokud pojedete okolo, doporučuji se zde zastavit například na oběd. Ovšem opatrně při kotvení za juga.dsc00147.jpg