Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ist, malý a krásný

15. 4. 2014

dsc00129.jpg 

Ostrůvek Ist je malým obydleným ostrovem nedaleko města Zadar, těsně sousedícím s ostrovem Molat a na západě ležícím ostrovem Škardou. Ostrůvek tvaru písmene H má na severozápadě a jihovýchodě dva v této lokalitě poměrně vysoké vrcholky, které jsou snadno viditelné i ze zadarského nábřeží. Na jeho vyšším vrcholku byl vystavěn malý kostel viditelný opravdu z veliké dálky díky své bílé barvě s červenou střechou. Ten opatřil Istu jasné poznávací znamení viditelné na míle daleko. Když již ostrov navštívíte, doporučuji vydat se kamenitou stezkou klikatící se k vrcholku hory s vyznačenými místy připomínajícími cestu Krista. Zvláště v létě je tato cesta opravdu náročná a nezapomeňte si s sebou vzít dostatek pití. Kostelík leží v nadmořské výšce 175m a je o cca 30 výše, než nejvyšší vrchol Molatu. To Vám zaručí neopakovatelný výhled na část Kvarneru (největší záliv Jadranu), z jihu na rozeseté ostrůvky v moři až do zátoky Veli Rat na Dugi Otoku a ze západu na Velebit. Na severu uvidíte Lošinj a při dobrém počasí i Cres. Pár metrů od kostela na sever se nachází betonová mohyla, z niž je výhled na kostelík a okolí, ideální pro foto. Vidíte odtud i obě velké zátoky ostrova se svou průzračnou vodou. Ta je v okolí Istu velmi čistá. Z lodi je viditelné dno i na hloubce 20m.

Okolí ostrova je písečné. Písečných pláží, ačkoliv v mapách jsou tak označeny, zde mnoho není. Jsou to spíše kousky písku mezi skálou. Pod vodou však již písek je. Krásná zátoka s průzračnou vodou se nachází po pravé straně jižní zátoky. Není zde problém zakotvit a vidat se na břeh. Viditelnost dna je velmi dobrá díky písku bez řasy na dně. Pokud projíždíte průplavem Zapuntel, rozprostře se vám zátoka Mljake, kde je možné také kotvit, ale vzhledem k malému prostoru a poryvům větru to příliš nedoporučuji. Dalším kotvištěm je malá zátoka na západní straně, ovšem i zde je pouze místo pro jednu až dvě lodě. Na Istu proto doporučuji jak jižní, tak severní zátoku k městu Ist. V jižní zátoce se nachází malá marina se zázemím v podobě jedné sprchy. Pokud přijedete do města včas, neváhejte využít toto zařízení, jelikož teplé vody je zde opravdu málo. Přístav má zhruba 30 míst. Molo je postaveno na skále a dosypáno kamením, proto pozor na kormidlo. Záchody se nachází v prostoru restaurace P.Z. Buzet zhruba 100m od přístavu. Před molem se nachází několik bojí na 4m hloubce. Dávejte také pozor na trajekt, který kotví u stejného mola, jako jachty, při jeho dojezdu vzniká silné vlnění.

Městečko Ist má 300 obyvatel a je jediným městem na ostrově. Najdeme zde dva malé obchůdky a několik restaurací. V létě každý večer v jedné z restaurací pořádají rožnění. Vše je za celkem přijatelné ceny, proto neváhejte s návštěvou. U malého kostelíka ve středu Istu je malé hřiště na basketbal. Doporučuji Vám před večeří v jedné z restaurací přejít Ist malou procházkou z jedné strany na druhou. Přechod i těm nejpomalejším nezabere více, jak 10 minut. Uvidíte zde krásná sídla místních, ale i lidí z nedalekého Zadaru. Jediné, co po městě jezdí, jsou malé traktůrky tahající různé vozíky. Koupání je zde omezené, ale je možné využít několika vstupů do vody před domy místních. Vše je zde v naprostém poklidu.

Ist nabízí krásné procházky a mnoho dobrých jídel v místních restauracích. Nádherné výhledy Vám obstarají nezapomenutelnou vzpomínku. Nemohu Vám tedy nic jiného, než doporučit návštěvu tohoto ostrůvku.

dsc00135.jpg