Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gib Sea 43 (2004)

17. 4. 2014

Tuto loď jsem poznal již před pár lety při akci, kdy byla na prvním místě cena. Gib Sea 43 patří již po řadu let mezi ty nejlevnější lodě na jadranu. V porovnání se stářím lodí je Gib Sea 43 tou nejlevnější na trhu. Těchto lodí však v přístavech příliš mnoho nenajdeme.

Musím však nejprve uvést situaci. Loď jsem si pronajal na více týdnů a musím říci, že mě při jejím převzetí velmi překvapila. Za cenu okolo 2000€ mě příjemně překvapil interiér. Na loď z Francie poměrně prostorný, ale především velmi světlý. V této lodi prosvětlení interiéru bylo určitě tím nejlepším, co jsem doposud viděl. Pomohl tomu i interiér ze světlejšího dřeva, než používala například Bavaria. Do interiéru jsme se i v deseti lidech velmi slušně naskládali, ovšem při porovnání s Bavarii 44 Gib Sea 43 prohraje.

Loď se však chovala velmi slušně při jízdě na plachty, což bylo pro mne naprostým překvapením. Mohu s klidným svědomím říci, že jízda na plachty byla efektivnější, než u Bavaria 44. Při jízdě na plachty rozhodně nic neztrácí na ostatní, ba naopak i získává.

Kde ztrácí však zcela určitě je motor. Jízda na motor rozhodně není svižnou, spíše velmi zdlouhavou. V této disciplíně prohrává Gib Sea 43 téměř s každým. Rozhodně bych neriskoval plavbu do vzdálenější oblasti, může se stát, že nezafouká, a pak je problém s návratem zpět. I přes tyto problémy motor vykazoval velmi dobrou spotřebu paliva.

S tímto souvisí i problém při parkování. Při něm si opravdu dávejte pozor a doporučuji si jej vyzkoušet nejprve nanečisto. Loď měla problém s levou zatáčkou. V malých přístavech je manipulace trochu problém a vyžaduje cvik.

Gib Sea 43 je tedy lodí s nevyrovnaným poměrem jízdy na motor a plachty. Pokud plánujete dovolenou na jachtě s vynaložením co nejnižších prostředků a nepotřebujete jezdit nějaké velké vzdálenosti, je pro vás Gib Sea 43 dobrou volbou. Z přístavu ve Splitu pohodlně zvládnete cestu na Korčulu, Vis i Biševo. Pro náročnější cesty na Lastovo, Mljet či Dubrovník bych si raději vzal jinou loď.

 img_3443.jpg